HTML

blogmocsok

Annyi sok szép blog, és annyi okos ember, akik mindenről mindent jobban tudnak. Nézzük, kik miben spílerek.

Friss topikok

  • szigetipeter: @bulgakov: tök jó összeállitás, köszi! Egy megjegyzés: természetesen soha semmi nem készűl megrend... (2010.04.10. 11:09) Reklámblogokról okosan

Linkblog

Archívum

Reklámblogokról okosan

2009.10.20. 15:40 Szabó Patrícia

Reklámokról blogolni nagy divat lett mostanában. Hálás téma, mert sokan utálják, és még többen gondolják úgy, hogy értenek hozzá. Mint a focihoz. Közhely, hogy 10 millió focista országa vagyunk, s ezt mára simán kiegészíthetjük a "10 millió önjelölt reklámzseni országa" címmel is, végül is az is szép eredmény. A foci azonban mégsem megy. A reklám is akadozik. Pedig mennyi okos gyerek értekezik ugyanarról, ki visszafogottabban, mint igazi profihoz illik, ki pedig szenvedélyesen ostorozva mindent, ami reklám. Meg azt is, ami nem, de most a reklámokról beszélünk, maradjunk is ennél a kultúrkörnél. Egyelőre nézzük a hazai termést...

 

Elsőnek a "kedvencem", az újnak tűnő reklamszemet.blog.hu, ahol eddig nem látott szenvedéllyel írnak-beszélnek a máshonnan is ismerős srácok a reklámvilág mélységeiről. Be kell vallanom, ők adták az ihletet aknamunkámhoz, az elhatározás már rég megvolt, de azért kellett pár perc velük, mire beérett a gyümölcs, Puzser szenvedélyessége rengeteg kérdőjelet manifesztál a fejemben, kicsit emlékeztet a régi komcsi idők nagy szónokaira, akik a hangerőben vélték felfedezni mondanivalójuk erejét, de nem haragszunk, egyelőre azonban távolságtartóan kezelem a dolgot, a csillogó szem és a lelkes fikázás még nem biztos, hogy bármi szakmaiságot is takar. Fikát meg már láttunk eleget, a fika önmagában már senkit nem hat meg, ugye.

Aztán a sorban második, de ismertségben talán az előbbi előtt van a szivlapat.blog.hu, a www.kreativ.hu szinte hivatalos blogoldala, ahol néha irányítottan, néha spontán találkozhatunk a hazai reklámélet gyöngyszemeivel, valamint a kis dühös emberkékkel, akik mindezt kommentálják, s minden indulatukat hajlandók beleadni véleményükbe. Itt aztán lehet azon is csemegézni, hogy egy adott reklámposzt kommentelői közül kik érintettek a témában, és kik azok, akik csak simán frusztráltak, mivel "minden reklámos köcsög, és kurvasokat keres". Még nem egy Velvet a hely, de alakulnak a kommentek. Mindenesetre itt értesülhetünk a reklámszakma jeles eseményeiről is, azok eredményeiről, s remek képeken nézhetjük a fesztiválozó "köcsög" szakmabelieket.

A sorban a következő az addict.blog.hu, ami meghökkentően emlékeztet a szívlapátra, de ez viszont is igaz, szerintem van itt egy kis átjárás, de nem biztos. Érdemes figyelni őket is, sokszor nemes verseny alaul ki az ő posztjaik és a szívlapát között, vegyes végeredménnyel. Ezen s az előző blogon kvázi hozzáértők írnak a dolgokról, ami azért néha kiveri a biztosítékot, s könnyen kiderülhet az is, hogy amit a szakmabeliek herótoznak, illetve istenítenek, arról a közönség egész más véleményt alkot. Itt talán kevesebbszer fogott el az az érzés, hogy egy-egy írás, illetve vélemény megrendelésre készült, (mint a szívlapáton), de rossz az, aki rosszra gondol, például én.

Nem hagyhatjuk ki az adrenalin.blog.hu oldalt sem, ahol a hazai hírek mellett sok külföldi reklámmal is találkozhatunk, sok érdekes adat, nagy formátumú szakemberek nyilatkozatai, sok okos komment, kicsit talán bulvárosabban, mint az előző kettő esetében, ám itt is határozottan felfedezhető a "kreatív magyar kommentelő" jelenléte, aki érti a dolgot, de nem szereti.

 

Aztán itt van a reklamfuggo.blog.hu, aki lelkiismeretesen tájékoztat minden reklámról, ami megjelent, megjelenik, vagy meg fog jelenni. Különösebben nem értékeli azokat, szimpla ismertető, mintha a reklámvilág Magyar Közlönye lenne. Tisztes iparos munka, ezentúl néha fel is keresem, ígérem.

A reklam.blogter.huoldalon elsősorban reklámszövegekről értekezne az író, de jelenleg nem igazán értekezik, pedig biztosan hasznos lenne. Várjuk szeretettel.

Aztán itt egy másik, amit nem véletlenül hagytam a végére, s nem is azért, mert az utolsó lenne a sorban. Az attilabujtas.blogspot.com, ahol kicsit kritikusabb hangvétellel találkozhatunk, szakembertől, aki jelenleg is reklámokon dolgozik. Ezt érdemes megnézni, van pár kendőzetlen kritika, ami jogos, vannak azért túlkapások is, de kérdezem, hol nincsenek? Attila különben az egyik legaktívabb self promo ember, sok helyen találkozhatunk a blogja címével, ha nem vigyázunk, sőt, bizonyos szakmai helyeken már hivatkoznak is rá, mint etalonra!

 

Aztán biztos van még több is, ahol osztják az észt, de hirtelen ennyit tartottam említésre érdemesnek. A legfontosabb azonban, ami mindegyik reklámblogban közös, egyértelműen felfedezhető: a reklámokhoz mindenki ért. Kivéve azokat, akik készítik, illetve elfogadják őket. Ismerős az érzés? Akkor óvatosan, a deja vu programhiba...

 

 

 

 

5 komment

Címkék: blog reklám fika

A bejegyzés trackback címe:

https://blogmocsok.blog.hu/api/trackback/id/tr141463285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SueSue · http://twitter.com/Sue__sue 2009.10.22. 23:17:07

látom múltkor az Ernő- meg a Terkamozgalom felbosszantott :o)

Szabó Patrícia 2009.10.26. 10:49:23

igen, Terka-ügyben konkrétan azt is hallottam, hogy kötelező volt pozitívan kommentelni bizonyos embereknek, mert ügyfél kiakadt a herótokon. ennek ellenére a fő okot a "reklámszemét" adta, gondoltam, nézzük meg, milyen blogok osztják az észt, és igazából mit is osztanak, érted.

De mindjárt jön a következő!

SueSue · http://twitter.com/Sue__sue 2009.10.29. 21:33:13

mikor lesz a mindjárt? ;)
úgy ne járjunk mint a reklam.blogter.hu :DDD

szigetipeter · http://szivlapat.blog.hu 2010.04.10. 11:09:38

@bulgakov: tök jó összeállitás, köszi! Egy megjegyzés: természetesen soha semmi nem készűl megrendelésre a Szivlapáton. Az Addict es a Szivlapat közt pedig nincs szervezeti, szerzői átfedés, nyilván az aktualitásoknak köszönhető, ha van átfedés.
süti beállítások módosítása